Soorten factoring

Er zijn meerdere manieren voor u om over te stappen op factoring. Ook hier kunt u weer kiezen voor de manier die het best bij u en uw bedrijf past. We helpen u graag bij deze keuze.

Wat kunt u doen? U kunt uw debiteurenbeheer geheel of gedeeltelijk uit handen geven aan een derde partij (factormaatschappij). Wanneer u dit doet voor uw gehele debiteurenportefeuille, dan spreken we van ‘Traditionele Factoring’. Bij het alternatief, ‘American Factoring’, kiest u ervoor om per factuur te kijken of u deze uit handen wilt geven.

Een andere optie is factoring in de vorm van een financiering. De factormaatschappij verleent in dit geval een bepaald krediet aan u, waarmee u een financiële buffer opbouwt. Deze buffer kunt u gebruiken als werkkapitaal of in de groei van uw bedrijf stoppen.

Ook kunt u kiezen voor het afdekken van kredietrisico. Wanneer uw klant niet aan een betalingsverplichting kan voldoen (bijvoorbeeld in geval van een faillissement), wordt de uitstaande vordering aan u betaald door de factormaatschappij. Hierdoor hoeft u geen kredietverzekering af te sluiten. Er zijn ook factoringmaatschappijen die juist kredietverzekeringen aanbieden om uw risico van niet betalende debiteuren af te dekken.

Ook hier geldt weer dat we u graag adviseren wanneer u twijfelt over welke vorm van factoring bij u past. Neem contact op en we leggen het graag uit.

Wanneer kunt u gebruik maken van factoring?

Factoring is voor veel bedrijven geschikt. Vooral bedrijven die snel groeien kunnen baat hebben bij een betrouwbare factoringpartner. Door facturen snel liquide te maken kan een bedrijf groei blijven financieren. Vooral geschikt voor factoring zijn bedrijven die zich richten op kleding (fashion), transport, maar bijvoorbeeld ook voor drukkerijen en groothandels leent factoring zich prima. Detailhandel en horecabedrijven zijn minder geschikt, omdat ze veel meer met consumenten te maken hebben, die direct betalen aan de kassa.

Twijfelt u of uw bedrijf geschikt is? Neem contact met ons op en vraag om advies. We helpen u graag.

Heeft factoring ook nadelen?

Ja, helaas is er ook een nadeel. Factoring is niet gratis. Vaak moet per factuur een vast bedrag worden betaald of een vast bedrag per jaar wordt afgesproken. Ook is er de keuze om een percentage van de omzet af te spreken. In sommige gevallen kiest men voor een combinatie van beiden. Maar…goed nieuws. De kosten zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Deze trend lijkt zich nog een tijd door te zetten in uw voordeel.

Een factormaatschappij kan ook verlangen dat u een verpandingsclausule opneemt. Ze kunnen dan bijvoorbeeld om verpandingslijsten van uw onderneming vragen en dat de voorraden worden beoordeeld. Dit levert extra werkzaamheden op.

Zoals we al meldden zit er direct financieel voordeel aan het op de juiste manier inzetten van factoring. Laat u dus goed adviseren.

Factoring aanvragen

Bent u op zoek naar de beste factoringoplossing? Zoek niet verder. Wij zijn aangesloten bij een speciaal geselecteerd aantal Nederlandse factormaatschappijen. Wij zorgen ervoor dat u altijd in contact wordt gebracht met de meest geschikte partij.